Rai si iad

Am citit Apocalipsa 20:10 si ma cutremur la ideea ca voi arde vesnic in foc. Daca ma pocaiesc, oare voi scapa?

In intrebarea de mai sus sunt abordate doua probleme diferite:
Daca este un iad care arde vesnic si in el sunt pedepsiti cei rai;
Pocainta care se naste din frica de chin, daca este autentica si daca te scapa de iad.
Sa citim textul cerut prin intrebare, Apocalipsa 20:10 – si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde sunt fiara si proorocul mincinos. si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. Biblia declara ca plata pacatului este MOARTEA si nu CHINUL VESNIC (vezi: Romani 6:23)
As vra sa clarific prima intrebare mentionata mai sus raspunzand la patru alte intrebari la care voi aduce argumentul Biblic, fara prea multe comentarii:
Cand, spune Biblia, ca este iadul?
Unde arde?
Cat timp dureaza el?
Care este rostul iadului?
CAND? Cateva texte care raspund la aceasta intrebare:
Matei 13:36.39-42 – Atunci Isus a dat drumul noroadelor, si a intrat in casa. Ucenicii Lui s-au apropiat de El, si I-au zis: “Talcuieste-ne pilda cu neghina din tarina… Vrajmasul care a semanat-o, este Diavolul; secerisul, este sfarsitul veacului; seceratorii, sunt ingerii. Deci, cum se smulge neghina si se arde in foc, asa va fi si la sfarsitul veacului. Fiul omului va trimite pe Ingerii Sai, si ei vor smulge din Imparatia Lui toate lucrurile, care sunt pricina de pacatuire si pe cei ce savarsesc faradelegea, si-i vor arunca in cuptorul aprins; acolo vor fi plansul si scrasnirea dintilor.
2 Petru 3:7 – Iar cerurile si pamantul de acum sunt pazite si pastrate prin acelasi Cuvant, pentru focul din ziua de judecata si de pieire a oamenilor nelegiuiti.
UNDE va fi focul iadului?
2 Petru 3:10 – Ziua Domnului insa va veni ca un hot. In ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile ceresti se vor topi de mare caldura, si pamantul, cu tot ce este pe el, va arde.
In Apocalipsa descoperim chiar o descriere a focului. Apocalipsa 20: 13-15 – Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui. si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost gasit scris in cartea vietii, a fost aruncat in iazul de foc.
CAT TIMP va fi focul iadului?
Maleahi 4:2.3 – Dar pentru voi, care va temeti de Numele Meu, va rasari Soarele neprihanirii, si tamaduirea va fi sub aripile Lui; veti iesi si veti sari ca viteii din grajd. si veti calca in picioare pe cei rai, caci ei vor fi ca cenusa sub talpa picioarelor voastre in ziua pe care o pregatesc Eu, zice Domnul ostirilor.
2 Petru 3: 11-13 – Deci, fiindca toate aceste lucruri au sa se strice, ce fel de oameni ar trebui sa fiti voi, printr-o purtare sfanta si evlavioasa, asteptand si grabind venirea zilei lui Dumnezeu, in care cerurile aprinse vor pieri, si trupurile ceresti se vor topi de caldura focului? Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea.
CE ROST ARE IADUL?
Maleahi 4: 1 – Caci iata, vine ziua, care va arde ca un cuptor! Toti cei trufasi si toti cei rai, vor fi ca miristea; ziua care vine ii va arde, zice Domnul ostirilor, si nu le va lasa nici radacina, nici ramura.
Romani 6: 23 – Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru.
Apocalipsa 22:12 – Iata, Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui.
CUVANTUL VESNIC in Biblie, in Vechiul si Noul Testament este exprimat prin doi termeni: “Olam”-ebraic “Aionios” – grec. Ambii termeni biblici se traduc prin “VEsNIC” si sunt determinati de substantivul de alaturi: VEsNIC – durata actiunii sau VEsNIC – efectul actiunii. Exemplu biblic: Iuda 1:7 – Tot asa, Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, ne stau inainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic. Azi, acolo unde a ars Sodoma si Gomora este Marea Moarta – este clar ca se vorbeste de efectul actiunii si nu de durata sa. IADUL este prezentat in Biblie, ca fiind VESNIC, din perspective efectului si nu a duratei.
Partea a doua a intrebarii – Daca ma pocaiesc, oare voi scapa?
Pocainta care se naste din frica de chinul iadului, daca este autentica si daca te scapa de iad.
Voi raspunde cu un text din Sfanta Scriptura: 1 Ioan 4:18 – In dragoste nu este frica; ci dragostea desavirsita izgoneste frica; pentruca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme, n’a ajuns desavirsit in dragoste.
Daca ma pocaiesc, oare voi scapa? Cred ca intrebarea poate suna si altfel: Daca nu ar fi iad m-as mai pocai? Dumnezeu vrea ca noi sa Il iubim si sa dorim acea schimbare a caracterului in asemanare cu El si pocainta sa aiba ca motivatie dragostea fata de El.
Apostolul Pavel scrie: 2 Timotei 1:7 Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta.