Despre Dumnezeu

Ce argumente biblice puteti cu privire la Trinitate?
Exista versete clare, in Sfanta Scriptura, care sa ne lumineze in aceasta privinta?

Cel mai usor mi-ar fi sa fac o insiruire a versetelor din Biblie unde se vorbeste despre Tatal, unde se vorbeste despre Fiul si unde se vorbeste despre Duhul Sfant.
Oricine are un PC (calculator) ar putea face treaba asta foarte usor. Voi incerca sa abordez aceasta tema nu doar printr-o insiruire de versete. In apologetica se folosesc argumentele dar si contra-argumentele. Exista si metoda reducerii la absurd.
Isus uneori nu raspundea direct la intrebarile adversarilor, ci le raspundea cu o contraintrebare.
Sa incepem argumentarea:
1. Cifra trei in Sfanta Scriptura:
Geneza 18:2 – ”Avraam a ridicat ochii si s-a uitat: si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el. Cand i-a vazut, a alergat inaintea lor de la usa cortului si s-a aplecat pana la pamant”. De de trei si nu doi sau patru?
Exodul 34:23 – ”De trei ori pe an, toti cei de parte barbateasca sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel”. De ce de trei ori si nu de doua ori sau de patru ori
Leviticul 19:23 – ”Cand veti intra in tara, si veti sadi tot felul de pomi roditori, roadele lor sa le priviti ca netaiate imprejur; timp de trei ani sa fie netaiate imprejur pentru voi; sa nu mancati din ele.” De ce nu mai putin?
Numeri 24:10 – ”Balac s-a aprins de manie impotriva lui Balaam; a batut din mani si i-a zis lui Balaam: „Eu te-am chemat sa-mi blestemi vrajmasii, si iata ca de trei ori tu i-ai binecuvantat!” Binecuvantat de trei ori. De ce?
1 Samuel 10:3 – ”De acolo vei merge mai departe, si vei ajunge la stejarul din Tabor, unde vei fi intampinat de trei oameni suindu-se la Dumnezeu, in Betel, si ducand unul trei iezi, altul trei turte de paine, iar altul un burduf cu vin.” Oare de ce nu sapte?
Eclesiastul 4:12 – “…si daca se scoala cineva asupra unuia, doi pot sa-i stea impotriva; si funia impletita in trei nu se rupe usor.”
Ezechiel 14:14 – ”…chiar de ar fi in mijlocul ei acesti trei oameni: Noe, Daniel si Iov, ei nu si-ar mantui decat sufletul lor prin neprihanirea lor, zice Domnul, Dumnezeu.” Nu putea fi si Enoh sau Iosif?
Iona 1:17 – ”Domnul a trimis un peste mare sa inghita pe Iona, si Iona a stat in pantecele pestelui trei zile si trei nopti.”
Matei 12:40 – ”Caci, dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului, tot asa si Fiul omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului.”
Faptele Apostolilor 10:15-18 – ”si glasul i-a zis iarasi a doua oara: „Ce a curatit Dumnezeu, sa nu numesti spurcat.” Lucrul acesta s-a facut de trei ori, si indata dupa aceea vasul a fost ridicat iarasi la cer. Pe cand Petru nu stia ce sa creada despre intelesul vedeniei pe care o avusese, iata ca, oamenii trimesi de Corneliu, intrebind de casa lui Simon, au stat la poarta, si au intrebat cu glas tare daca Simon, zis si Petru, gazduieste acolo.”
1 Corinteni 13:13 – ”Acum, deci, raman aceste trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”
2 Corinteni 12:7-9 – ”…si ca sa nu ma umflu de mandrie, din pricina stralucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei, ca sa ma palmuiasca, si sa ma impiedice sa ma ingimf. De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia. si El mi-a zis: „Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita.” Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine.”
1 Ioan 5:8 – ”…si trei sunt care marturisesc (pe pamant): Duhul, apa si sangele, si acesti trei sunt una in marturisirea lor”.
Apocalipsa 14:6-12 – ”…si am vazut un alt inger care sbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie vesnica, pentru ca s-o vesteasca locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si ori carui norod. El zicea cu glas tare: „Temeti-va de Dumnezeu, si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui; si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul, marea si izvoarele apelor!” Apoi a urmat un alt inger, al doilea si a zis: „A cazut, a cazut Babilonul, cetatea cea mare, care a adapat toate neamurile din vinul maniei curviei ei!” Apoi a urmat un alt inger, al treilea si a zis cu glas tare: „Daca se inchina cineva fiarei si icoanei ei, si primeste semnul ei pe frunte sau pe mana, va bea si el din vinul maniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat in paharul maniei Lui; si va fi chinuit in foc si in pucioasa, inaintea sfintilor ingeri si inaintea Mielului. si fumul chinului lor se suie in sus in vecii vecilor. si nici ziua, nici noaptea n-au odihna cei ce se inchina fiarei si icoanei ei, si oricine primeste semnul numelui ei! Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.” Oare nu puteau fi doar doi ingeri.
Eu am citat foarte putine versete, insa cifra trei (sau numeralele compuse cu ea) este cea mai raspandita in Biblie. Asa cum cifra sapte sau cifra patru au o insemnatate deosebita in Sfanta Scriptura, tot asa si cifra trei are o semnificatie importanta: cifra sapte – desavarsire, cifra patru – universalitate, cifra trei… de la ce vine oare si unde ar vrea sa ne duca cu gandul?
2. Contra-argumentul dusmanului:
Apocalipsa 13:1-2 – “Apoi am statut pe nisipul marii. si am vazut ridicandu-se din mare o fiara cu zece coarne si sapte capete; pe coarne avea zece cununi imparatesti, si pe capete avea nume de hula. Fiara pe care am vazut-o, semana cu un leopard; avea labe ca de urs, si gura ca o gura de leu. Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie si o stapanire mare.”
Apocalipsa 19:20 – “…si fiara a fost prinsa. si impreuna cu ea, a fost prins proorocul mincinos, care facuse inaintea ei semnele, cu care amagise pe cei ce primisera semnul fiarei, si se inchinasera icoanei ei. Amandoi acestia au fost aruncati de vii in iazul de foc, care arde cu pucioasa.”
Apocalipsa 20:10 – “…si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si proorocul mincinos. si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor.”
Stim ca Satan este un mascarici care vrea sa imite cat mai mult pe Dumnezeu:
– Tatal cere ca inchinarea sa-i fie adresata – Satan pretinde inchinare
– Dumnezeu creaza – Satan da impresia ca si el ar face-o (la plagile din Egipt)
– Dumnezeu are ingeri ce-L slujesc – Satan are si el demonii lui (o treime din ingerii din cer)
– Dumnezeu si-a pus pecetea pe o zi de inchinare, a saptea, Sabatul – Satan a facut si el o zi de inchinare, a soarelui, ziua intai.
– Dumnezeu are un popor si o Biserica – Satan are si el ucenicii sai directi (satanistii)
– Dumnezeu face minuni – Satan face si el minuni (chiar foc din cer sau contrafacerea venirii lui Isus)
Si acum ATENTIE, este argumentul cel mai TARE:
Dumnezeu este triunic. Satan are si el trimitatea sa. Cum suna contrafacerea?
1. DUMNEZEU TATAL – (versus) BALAURUL, sarpele cel vechi numit Diavolul sau Satana.
2. FIUL LUI DUMNEZEU – (versus) FIARA, cel care se numeste “loctiitorul Fiului lui Dumnezeu” sau ”VICARIVS FILII DEI” (5+1+100+1+5+1+50+1+1+500 +1 = 666).
3. DUHUL SFANT – (versus) PROOROCUL MINCINOS reprezentat prin bisericile apostaziate.
Daca in Dumnezeire ar fi fost doar doua persoane, SIGUR si Satan s-ar fi multumit doar cu alianta facuta doar cu Fiara.
Lupta nevazuta este intre Dumnezeul TRIUNIC si trioul diavolesc.
Pentru mine e foarte clar. Sper sa fie si pentru altii.

sursa: Viorel Dascalu

Este Duhul Sfant o persoana, sau o influienta?

DUHULUI SFANT – Fapte 19,1-6
Unii afirma ca Duhul SFANT reprezinta o influenta si nicidecum o Persoana:
Ei fac apel la versetul din Ioan 20,22 – „Dupa aceste vorbe a suflat peste ei, si le-a zis: Luati Duh SFANT!”
Ei citeaza Fapte 2,1-4 – „Si toti s-au umplut de Duh SFANT”
Cat adevar este in aceasta afirmatie? Ce spune Biblia?
DUHUL SFANT exista? Este o existenta vie sau un mit inventat de teologi? Ei spun: Dupa cum grecii aveau persoanje ale mitologiei grecesti- zeii Olimpului – tot asa si Duhul SFANT ar putea fi un personaj al mitologiei crestine … Aceasta afirmatie &‐ implica negarea divinitatii lui Isus. Daca El a spus ca va voi trimte Mangaietorul si in schimb acesta era doar o poveste, atunci Isus mintea… Daca admitem ca n-a mintit atunci DUHUL SFANT exista.
Urmeaza o alta intrebare logica: ESTE DUHUL SFANT, INFLUENTA SAU O PERSOANA?
Argument: Universul lui Dumnezeu este populat de fiinte, persoane vii cu care El este in relatie. Ingerii, serafimii, ingerii cei rai, Lucifer insusi sunt pesoane. Desi nu sunt facuti din acelasi material ca noi, ei sunt persoane- relationeaza si rationeaza, aleg, au simtaminte… etc, etc.. Despre ingeri se spune in Evrei 6, ca sunt Duhuri slujitoare – si desi sunt duhuri ei totusi sunt persoane fiindca au capacitatea de a alege… Daca Lucifer invizibil – care stapaneste mintea si inima omului, care este “duh sau spirit al raului” este o persoana, putem spune printr-o comparatie foarte slaba ca si Duhul este de asemenea o persoana.
ARGUMENTE BIBLICE – Personalitatea Duhului:
Ne ajuta in inchinare.
Ne inchinam lui Dumnezeu Tatal in Duh si adevar – Ioan 4,22.23; Nu ne putem inchina lui Dumnezeu prin intermediul unei fiinte inexistente sau al unei puteri inconstiente.
Avem partasie sau ne impartasim cu prezenta Duhului SFANT la fel cum avem partatie cu Tatal si cu Fiul – 2 Cor.13,14; 1 Ioan 1,3
Noi nu ne folosim de El ci El ne foloseste pe noi:
Experienta lui Filip – Fapte 8,29-39
Proorocii din vechime, erau purtati din cand in cand dintr-un loc in altul de Duhul SFANT – 2 Regi 2,16
Biblia atribuie Duhului SFANT, insusirile unei Persoane:
Pronumele personale – „Eu” – Fapte 13,1; „Mie” – Fapte 13,1; „El” – Ioan 15,26; 16,13; „Lui” – Ioan 13,14; 16,7.8; „Lui Insusi” – Ioan 16,13
Insusiri tipice unei personae
Cunostinta – 1 Cor.2,10.11
Vointa – 1 Cor.12,11
Ratiune – Rom.8,27
Dragoste – Rom.15,30
Inteligenta – Neem.9,20
Atitudini caracteristice unei personae
Cercetare – 1 Cor. 2,10
Vorbire – 1 Tim. 4,1; Apoc.2,7
Auz – Ioan 16,13.14
Suspin – Rom. 8,26
Predare de cunostinte si actul de a conduce – Neem. 9,20; Ioan 16,14; Rom. 8,14; Fapte 16,7-13
Duhul SFANT poate reactiona:
El poate fi intristat – Efes. 4,30; Ps.78,40
El poate fi ofensat – Isa. 63,10
El a fost batjocorit – Evr. 10,29
Unii I s-au impotrivit – Fapte 7,51; Evr.12,25
El poate fi multumit – Fapte 15,28
El poate fi mintit – Fapte 5,3
Persoana Duhului SFANT a putut fi vazuta de catre diferiti oameni:
Proorocul Ezechiel L-a vazut – Ezec. 8,1-3
Ioan Botezatorul L-a vazut coborandu-Se asupra Fiului lui Dumnezeu – Ioan 1,32.33
Si altii L-au vazut – Luca 3,22
ASPECTE CU PRIVIRE LA DUHUL SFANT
Noi nu cunoastem altceva despre natura Fiintei Sale, asa precum nu cunoastem nici despre natura lui Dumnezeu Tatal, a Fiului, a Duhului sau a ingerilor.
Pavel descrie diferenta dintre trupurile pamantesti si arata existenta trupurilor ceresti – 1 Cor.15,40
Care este natura trupurilor ceresti, este un subiect care nu a fost descoperit omului.
Ar fi un lucru irational pentru om, ca el sa aiba partasie cu o influenta:
Avem comuniune cu Duhul SFANT si nu cu o influenta.
Pacatul impotriva Duhului Sfant.

Acest argument este important. Daca Duhul este o energie – la fel ca orice energie din lume, electrica sau atomic – se ridica o intrebare cum se poate pacatui fata de curentul electric? Fata de forta atomica? Pentru a pacatui este necesara o relatie, o persoana… Cei care sutin ca Duhul este o energie divina spun ca acest pacat nu este adresat Duhului ci Tatalui, dupa cum daca cineva imi spune ca am nasul urat, ma ofenseaza pe mine ca persoana, nu pe nas… Dar tocmai aceast argument confirma Existenta celor Trei persoane divine in Triunitate – Cineva nu-mi poate vorbi nasul de rau daca nu ar exista. El EXISTA… si impreuna cu ochii, urechile , gura, maini, picioare, corp, formeaza fiinta mea. La fel Tatal, Fiul si Duhul SFANT, sunt Dumnezeu – ei EXISTA. Nu poti vorbi impotriva cuiva care nu exista.

De asemena Biblia se refera la pacatul IMPOTRIVA DUHULUI Sfant – precizarea este clara, nu se refera la Fiul si nici la Tatal… De ce? Findca Duhul este unicul care lucreaza la inima mea sa ma intorc la Dumnezeu – Daca refuz pierd sansa mantuirii.
DENUMIRI ALE DUHULUI SFANT – Matei 28,19
DESCOPERIRE UIMITOARE DESPRE NUMELE DATE DUHULUI SFANT
Dupa cum Tatal si Fiul au nume diferite in Scripturi tot asa si Duhul are diferite nume.
El este numit „Duhul Dumnezeului Celui Viu” – Arata relatia Sa in raport cu Dumnezeu Tatal!
1 Cor. 3,16; 2 Cor. 3,3; Is. 61,1
El este descris ca fiind „Duhul lui Isus Hristos”:
Fapte 2,33; Gal.4,6; Filip.1,19; Fapte 16,7
El este numit „Duhul infierii” – Rom. 8,15
Numele sunt cele care descopera caracterul Sau:
Duhul SFANT – Luca 11,13; 1 Pet.1,2
Duhul adevarului – Ioan 14,17; 16,13
Duhul nimicirii (arderii) – Rom.1,4; Is.4,4
Numele sunt acelea care arata actiunea Sa:
Duhul vietii – Rom. 8,2; Ioan 6,63
Duhul intelepciunii, priceperii si puterii – Is.11,2
Duhul harului – Evr.10,29
Duhul slavei – 1 Pet. 4,14
Mangaietorul – Ioan 14,26; 15,26
Numele Lui descrie rabdarea Sa; El este numit „Duhul cel vesnic” – Evr. 9,14
MANGAIETORUL DIVIN – Ioan 14,26; 15,26;16,7
Semnificatia cuvantului “Mangaietor”:
Aceasta este o traducere a cuvantului „parakletos” care inseamna „cel ce te ajuta, cel ce sta de partea ta” .Intelesul obisnuit al cuvantului Mangaietor este prea limitat; cuvantul Ajutor ar fi mult mai potrivit. Vom vedea lucrul acesta pe masura ce vom cauta sa patrundem pe deplin in intelegerea scopului misiunii Duhului SFANT.
“Activitatile” Duhului SFANT
Marele nostru sustinator:
El ne ajuta atunci cand ne rugam – Rom. 8,26
Rugaciunea noastra are putere numai atunci cand ne rugam in Duhul SFANT – Iuda 20
El este Acela care mijloceste pentru noi – Rom. 8,26
El ne ajuta sa intelegem Cuvantul lui Dumnezeu; El este invatatorul nostru divin – Ioan 14,26; 16,13
El ne ajuta sa rezistam ispitelor lui Satana – Isa. 59,19
Mangaietorul nostru:
Ne aduce mangaiere cand suntem indurerati – 2 Cor. 7,6
Ne sustine astfel in incercari – Fapte 16,25; 27,23.24
Ne da indrazneala sa marturisim pentru adevar in circumstante potrivnice – Fapte 4,19; 5,29; 7,1-39
Ne incurajeaza atunci cand indoiala tinde sa submineze increderea noastra in Domnul.
Cat de adesea nu sopteste Satana in urechile sfintilor – „E numai parerea ta ca esti un copil al lui Dumnezeu; tu insuti stii bine in inima ta ca nu esti potrivit pentru imparatia slavei”.
LUCRAREA DOMNULUI NOSTRU ESTE CONTINUATA DE DUHUL SFANT
El ne da puterea sa devenim martori elocventi pentru Hristos:
Ne gandim la marele numar de credinciosi, care au mers dupa ziua Cincizecimii, sa marturiseasca pentru adevarul lui Dumnezeu – Fapte 8,4; 11,19
Ganditi-va la indrazneala lui Petru in fata mortii si atunci cand era inlantuit – Fapte 23; 24; 25; 26,24-28
El aduce in mintea noastra cuvinte care ne vor ajuta sa respingem ispitele asezate in mod subtil in fata noastra – Is.59,19
El da indrumare in lucrarea bisericii lui Dumnezeu- Fapte 13,1-6
El ne descopera intelesul Scripturilor – 1 Cor. 2,11-17
El ne calauzeste pe calea Domnului. El este cu adevarat paraklet-ul trimis din ceruri pentru poporul lui Dumnezeu.
PUTEREA DUHULUI SFANT – Romani 15,13.19
Puterea Lui s-a manifestat prin creatiunea acestei lumi: Iov 33,4; Gen.1,2; Efes. 2,10; Col. 3,10; 2 Cor. 5,17
Cele saizeci si sase de carti ale Bibliei sunt lucrarea Duhului SFANT:Is. 34,16; 2 Pet.1,19.20; 2 Tim. 3,15.17; Ioan 6,63
Convertirea celor pacatosi constituie lucrarea Duhului SFANT: Rom.1,16.17; Ioan 16,7.8; Fapte 2,37; 26,18; Ioan 3,3, Evr. 3,7-9; Fapte 7,51
Vietuirea copiilor lui Dumnezeu este motivata de puterea transformatoare a Duhului SFANT: 1 Sam.10,6.9-12; 2Cor.3,18; 1 Pet.1,5; Iuda 24; 2 Tim.1,12
El ii pastreaza pentru mantuirea Lui vesnica – 1 Pet.1,5
Mijloacele folosite de Duhul SFANT:
Cuvantul lui Dumnezeu – Efes.6,17; Evr.4,12
Prin El creeaza din nou – 1 Pet.1,23; Iac.1,15-17
Prin El determina elementul credintei – Rom.10,14-17
Prin Cuvant, El ne pastreaza pentru mantuirea Lui vesnica – 1 Pet.1,5; 2 Cor.13,4
Prin Cuvantul adevarului El ne fereste de orice ratacire – Ioan 8,31-36; Iac.5,20
Prin el ne hraneste sufletul – Mat. 4,4; Ier.15,16
Prin Cuvantul lui Dumnezeu, El risipeste puterile intunericului – 2 Cor. 4,4-6; Ps.119,105
Sangele pretios al lui Isus Hristos
Prin el ne curateste de toate pacatele noastre – 1 Ioan 1,7-9;Apoc.1,5;1 Pet.1,18.19
Prin El, ne apropie de Dumnezeu – Efes.2,12-16
Suntem curatiti – Evr.9,14
Suntem biruitori asupra lui Satana si ai pacatului – Apoc.12,11
ASPECTE UIMITOARE
Masurile luate de Dumnezeu pentru mantuirea noastra sunt suficiente – 2 Pet.1,2-8
Cu toate acestea pe multi aceste masuri nu-i vor ajuta sa intre in imparatia lui Dumnezeu – Luca 13,23.24
Retineti, va rog, lucrurile de care S-a ingrijit Dumnezeu pentru mantuirea noastra.
El L-a dat pe singurul Sau Fiu – Ioan 3,16
El a fagaduit si a dat Duhul Sau cel SFANT – Ioel 2,28; Fapte 2,14.15
El ne-a daruit cele saizeci si sase de carti ale Bibliei – Is. 34,16; 2 Tim.3,15-17
El a adus la existenta Biserica Dumnezeului Cel Viu.
Pentru a ne adaposti – Ioan 10,15.16
Pentru a ne calauzi – 1 Pet. 2,9-11
Pentru a ne binecuvanta cu daruri spirituale – Efes. 4,11-17; 2 Cor.12,1-28
Cu toate acestea, multi, foarte multi, nu vor reusi sa intre in imparatia lui Dumnezeu, si aceasta in ciuda interventiei Duhului SFANT in biserica – Apoc.22,17
Crezi tu, scumpe cititor ca mai exista si alte nevoi pe care Dumnezeu nu S-a ingrijit sa le satisfaca?
Avem nevoie de lumina? Duhul SFANT ne va aduce lumina.
Suntem in necaz? Dumnezeu ne va trimite pe Mangaietorul – Ioan 14,26
Ne simtim slabi si impovarati din cauza greutatilor si grijilor vietii acesteia. Duhul SFANT ne invita sa venim la Isus si sa le aruncam asupra Sa, pentru ca El este Acela care se ingrijeste de noi – Mat.11,28-30; 1 Pet.5,6.7
Am dori sa fim mai mult asemenea lui Isus? Sa ingaduim Duhului SFANT sa ne transforme dupa chipul Sau – 2 Cor. 3,18
ACTIVITATILE DUHULUI SFANT
Contributia Sa la creatiunea acestei lumi:
El S-a miscat in mod creator deasupra apelor – Gen. 1,2; Ps. 104,30
Spunea Iov, „Duhul lui Dumnezeu m-a facut” – Iov.33,4
Prin Duhul lui Dumnezeu este sustinuta intreaga varietate a proceselor vietii: Ps. 104,29-30; Gen. 2,7
Contributia Sa in cadrul planului de mantuire:
El este Autorul Bibliei – Isa. 34,18; 2 Pet. 1,19.20
El se lupta cu pacatosii – Gen. 6,1-3; Isa. 63,10
El dovedeste vinovatia lumii – Ioan 16,8; Fapte 2,37
El convinge inima cu privire la neprihanire – Matei 5,6
El mangaie pe poporul lui Dumnezeu – Ioan 14,26;15,26
El calauzeste pe sfinti in tot adevarul – Ioan 16,12.13
O lucrare deosebita pe care o implineste Dumnezeu pentru copiii Sai, prin intermediul Duhului SFANT:
El ii reinnoieste. Aceasta inseamna, ca regenerarea caracterului nostru, schimbarea naturii noastre constituie lucrarea Duhului SFANT – Tit. 3,5; Rom.12,2; 2 Cor. 5,17
El ne impartaseste de fapt natura divina. Acesta este un adevar plin de slava ce trebuie privit cu interes.
Prin natura sa, omul este firesc, vandut pacatului – Rom. 7,14
Gandirea fireasca reprezinta vrajmasie impotriva lui Dumnezeu si a legii Sale – Rom. 8,7
Duhul SFANT creeaza inlauntrul nostru o natura dumnezeiasca – 2 Pet. 1,37; Ps. 51,10; Zah. 4,6
El ne inzestreaza cu putere in omul dinlauntrul nostru – Efes. 3,16.
El ne conduce pasii catre o viata SFANTA – Rom. 8,14; Gal. 5,22-28
El ne aduce in memorie fagaduintele lui Dumnezeu – Ioan 14,26; Mat.10,19; 1 Cor.2,9-12
El este sustinatorul nostru in rugaciune – Fapte 1,8
El va invia trupurile noastre moarte la prima inviere – Rom. 8,11
Care este atitudinea noastra personala fata de cea de-a treia persoana a dumnezeirii?
Il primim in vietile noastre?
Il ascultam cu bunavointa? Fapte 5,32
Il intristam uneori? Efes. 4,30.31
El este acela care ne foloseste pe noi, sau suntem noi aceia care ne incumetam sa ne folosim de El?
CONCLUZIE: Biblia ne prezinta pe Duhul Sfant ca fiind o Existenta personala divina, activa, vie- omniprezenta- care poate ajuta pe toti oamenii, omnipotenta, vesnica, desavarsita, avand calitatile dumnezeirii. El este Dumnezeu. In timp ce Fiul mijloceste la tronul Tatalui , Duhul mijloceste la inima noastra in felul acesta calea de refacere este deschisa si omul poate sa fie primit inapoi.

sursa: Beniamin Lupu